Psychiatrische ziekenhuizen

  • In het PZ H. Familie worden volwassenen behandeld met diverse psychische kwetsbaarheden in zowel residentiële, semi-residentiële (dagtherapie) en/ of nazorg-revalidatie zorgprogramma’s:

    • CRISISZORG EN HIGH INTENSIVE CARE (HIC): Dit zorgprogramma richt zich op volwassenen (18+) met een nood aan intensieve zorg omwille van een acute psychiatrische crisis. Afhankelijk van de zorgnood kan de crisiszorg worden opgeschaald naar hoog-intensieve zorg. Opnames kunnen plaatsvinden op vrijwillige basis of in het kader van een beschermende observatie[1]maatregel. Binnen een beveiligend, gestructureerd en rustgevend kader wordt samen met de zorgvrager gewerkt aan het hervinden van de regie over het eigen leven, in overleg met naastbetrokkenen en het bredere netwerk.
    • PSYCHOSEZORG: Dit zorgprogramma is bedoeld voor volwassenen (18+) met een psychotische kwetsbaarheid en/of een autismespectrumstoornis die nood hebben aan tijdelijke stabiliteit. Binnen een gestructureerd kader worden het gedrag en de kwaliteiten van de zorgvrager geëxploreerd, met als doel het optimaliseren van een waardevol leven en re-integratie in de maatschappij. Het gebruik van Acceptance and Commitment Therapy (ACT) vormt hiertoe een belangrijke pijler binnen de behandeling
    • PSYCHE EN MIDDEL: Dit zorgprogramma richt zich op volwassenen (18+) die omwille van een psychische kwetsbaarheid kampen met een alcohol- en/of medicatie-afhankelijkheid. Via zowel motiverende gespreksvoering als cognitieve gedragstherapie richt het geïntegreerde behandelprogramma zich op het samenspel tussen beide problematieken, en stimu[1]leert het zorgvragers tot het ontwikkelen van constructieve vaardigheden in het omgaan met hun psychische kwetsbaarheid.
    • JOVO (JONGVOLWASSENEN): Dit zorgprogramma is gericht op jongvolwassenen (18-24 jaar, regio Zuid West-Vlaanderen) die vastlopen in de overgang naar volwassenheid, bijvoorbeeld door aanpassingsproblemen, angst- of stemmingsklachten. Het behandelprogramma is specifiek afgestemd op de leefwereld van jongvolwassenen en begint met een verkennend ambulant voortraject. Vervolgens is er de mogelijkheid om een intensief residentieel therapeutisch programma te volgen, waarbij een systeemtheoretische en herstelgerichte benadering centraal staat. Dit residentiële zorgprogramma combineert individuele en groepstherapieën met als doel zelfontplooiing te stimuleren, basisvaardigheden aan te leren alsook het exploreren van de context en deze waar nodig uit te breiden.
    • HECHTING: Dit zorgprogramma is bedoeld voor volwassenen (18+) met een persoonlijkheidsproblematiek (cluster B of cluster C). Het gestructureerde en intensieve groepstherapeutische programma wordt aangeboden in dagbehandeling en is gebaseerd op schematherapie en het systeemtheoretisch kader. Ervaringsgerichte technieken ondersteunen dit proces en bevorderen emotionele regulatie, het omgaan met crisissen, stabiliteit en een gezonde levensstijl.

    Aanmeldingen voor een hoogdringende opname op de afdeling Crisiszorg & High Intensive Care (HIC) kunnen 24/7 op het nummer 056/24 52 06.

    Aanmeldingen voor een opname of dagbehandeling kunnen elke werkdag tussen 8:30 en 17:00 op het nummer 056/24 52 11.

    Aanmeldingen voor het MCT gebeuren via huisarts, psychiater of organisatie waaraan een psychiater verbonden is i.f.v. een medische inschatting. Dit kan via mctkortrijk@pzhfamilie.be of 056/63 19 40.

    Contactgegevens:

    PZ H. Familie Kortrijk

    Groeningepoort 4

    8500 Kortrijk

    056/ 24.52.11

    info@pzhfamilie.be

    www.pzhfamilie.be

     

    • Crisisunit/HIC Cura (22 bedden): voor acute psychiatrische crisissituaties. Gesloten afdeling, ook voor gedwongen opnames. 
    • Opnameafdeling de KADE: 24u/24 en 7d/7 voor persoonlijkheidsstoornissen en verslavingsproblematiek (30 bedden)
    • Behandelafdelingen voor voortgezette behandeling
        • Afdeling De Waag: angst- en stemmingsstoornissen (26 bedden)
        • Afdeling de Vliet: psychosezorg en dubbel diagnose (26 bedden)
        • Afdeling De Wierde: NAH (29 bedden)
        • Erkenning voor geïnterneerden: 8 bedden voor NAH, 3 voor dubbeldiagnose (psychose + verslaving), 1 crisisbed en 3 dagpatiënten
        • Erkenning voor gedwongen opnames
      • Zeer uitgebreide Nabehandelingsmodules beschikbaar

    Contactgegevens:
    Psychiatrisch Centrum Menen
    Bruggestraat 75
    8930 Menen
    056/52.14.51
    info@pcmenen.be 

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×